Buitenschoolse opvang

Algemeen

Onze buitenschoolse opvang is er voor kinderen van 4 tot en met 13 jaar, onderverdeeld in 3 groepen:

Kanjers: de kleutergroep voor 4 en 5 jarigen

Toppertjes: de onderbouw voor 6 en 7 jarigen

Toppers: de bovenbouw voor 8 plussers

Dat is een bewuste keuze. De groepen worden hierdoor niet te groot en de jongsten kunnen kleuteren, de oudsten kunnen chillen. Kinderen voelen zich gehoord en zelfstandig.

We zijn ook blij met de vet cool grote en veilige (fiets)pleinen als buitenspeelplaats, met de voetbalkooi en de knusse speeltuin achter de groepsruimtes voor onze BSO kinderen.

Soorten buitenschoolse opvang (aangepast aan de schooltijden van elke basisschool)

Tijdens de schoolweken per jaar:

  • Voorschoolse opvang van 7:00 tot 8:30
  • Naschoolse opvang van 12:00 tot 15:00
  • Naschoolse opvang van 12:00 tot 18:00
  • Naschoolse opvang van 15:00 tot 18:00 voor de kinderen uit Noordbroek 
  • Naschoolse opvang van 14:00 tot 18:00

 

En verder:

  • Opvang op marge dagen van de scholen
  • Opvang om de week
  • Flexibele opvang
  • Vakantie opvang, al afneembaar per halve dag

Voor scholen in omliggende dorpen (zoals Noordbroek en Siddeburen) rijden we  op een aantal dagen na schooltijd. Voor meer informatie over de mogelijkheden en de eventuele vervoerskosten kan je contact met ons opnemen.

Het is in overleg mogelijk dat kinderen naar hun sport of hobby worden gebracht en weer gehaald.

In de vakantie gaan we vaak op stap met de kinderen. Vakantie is dan ook echt feest.

Speelruimtes

De Buitenschoolse Opvang groepen (BSO) bevinden zich in de brede school van Zuidbroek ‘Het Kwartet'. Deze ligt vlak achter het kinderdagverblijf.

We hebben twee grote speelpleinen, een voetbalkooi en een trampoline in de knusse achtertuin. Binnen zijn de leefgroepen en een heus groot handvaardigheidslokaal waar van alles gemaakt kan worden. Voor kinderen vanaf 8 jaar is er een eigen plekje om zich even terug te trekken.

Ook hebben we de beschikking over een speellokaal voor de kleuters of voor bijvoorbeeld kinderyoga.

Naast de BSO beschikken we over een gymzaal voor de uitgebreidere sportactiviteiten.

Kleutergroep Kanjers

Bij de ‘Kanjers’ mogen onze kleuters nog kleuteren, dat is groot en klein zijn tegelijkertijd. Groot genoeg om de uitdaging aan te gaan om in een eigen groepsruimte bij de school te zijn. En klein genoeg om niet met de kinderen die al tegen de pubertijd aan zitten mee te hoeven doen.

In de groep gezellig samen aan tafel eten en drinken na schooltijd. Napraten met de anderen en de pedagogisch medewerker(s). Fantasiespel en daarin ook het echt met elkaar samen spelen is iets wat bij deze leeftijd past. De wereld is nog magisch, er kan van alles gebeuren wat het spannend en soms ook eng maakt. Er is ruimte en er is begrip. Er is uitdaging en een warme knuffel. Er is structuur en daarbinnen vrijheid.

Op dagen dat het heel rustig is spelen de kinderen wel van verschillende leeftijden samen. Zodat er genoeg uitdaging in het spel blijft.

Onderbouwgroep Toppertjes

De 6 en 7 jarigen spelen met elkaar bij ‘de Toppertjes’. Ze ontdekken zichzelf. Ze staan stil bij wat ze kunnen en ontdekken ook de ander.

Omdat kinderen van deze leeftijd regels kunnen onthouden en ze ook volgen, mogen ze ook op het schoolplein of in het grote handvaardigheidslokaal spelen binnen gehoorafstand en vaak net (tijdelijk) uit het gezichtsveld van de volwassenen. Hiervoor tekenen ze samen met jou een zelfstandigheidscontract en zo zijn de afspraken helder. Vrij en toch veilig!

Buiten het vrij spel wordt er samen gevoetbald, geknutseld, feest gevierd en uitstapjes gemaakt. In de modder spelen hoort er bij, net als een echt galafeest bijwonen of naar de film gaan. De gymzaal naast de BSO wordt ook volop gebruikt.

Bovenbouwgroep Toppers

De 8-plussers kunnen hun eigen uitdagende of juist rustige spel spelen bij ‘de Toppers’. Op deze leeftijd kan een kind zich aanpassen aan de groep en is de groep ook belangrijk voor zijn of haar ontwikkeling. Een eigen identiteit wordt gevormd. Er wordt naar elkaar geluisterd. Naast thuis kijkt het kind waar het welke informatie kan halen.

Een plek als Poko Loko is daarvoor geschikt. De pedagogisch medewerkers hebben een luisterend oor en spelen vaak mee met de spellen die ieder wil doen. Conflicten worden besproken en feesten worden samen gevierd.

Ouders bepalen hoeveel vrijheid een kind aankan in het zelf naar huis lopen of een vriend of vriendin bij Poko Loko uitnodigen.

Chillen, sporten, kletsen, spelen, alles aangepast voor de grote kinderen op de BSO.

Nieuwsgierig naar onze buitenschoolse opvang? Voor meer informatie klik hier of plan jouw persoonlijke rondleiding (en ontvang een leuke goodiebag).